Potahovací hmotu vyndejte z obalu. Začněte hmotu rozpracovávat v ruce – můžete i po kouskách, záleží na velikosti zvolené hmoty ( hmota teplem v rukách povolí a změkne ).
Snažte se potahovací hmotu nerozpracovat příliš, aby nebyla až moc měkká a nelepila se, popřípadě netvořila bublinky a nepraskala.
Rozpracovanou hmotu rozválejte přibližně na 3 – 5mm silný plát o průměru odpovídajícímu průměru a výšky dortu, který budete potahovat.
Pokud se Vám potahovací hmota lepí ke stolu, můžete jí lehce podsypat škrobovou moučkou, nebo využít speciální podsypový cukr. Nikdy nepoužívejte cukr moučkový, který hmotu vysušuje a ta pak praská.
Takto rozválený plát potahové hmoty, můžete přenést na dort a to za pomocí válečku, nebo jen v ruce. Správně rozválená hmota se nepotrhá.
Podklad pod potahovou hmotu, musí být vždy hodně tuhý, hladký a rovný – optimální je čistě máslový krém. Stačí malá vrstva krému, aby měla potahová hmota k čemu přilnout.
Pod ani na potahovou hmotu nesmí přijít - Marmeláda, pudink, mascarpone, tvaroh, ovoce, želatina, šlehačka, … tyto suroviny by potahovou hmotu postupně rozleptali a hmota by začala stékat.
Potažený a ozdobený dort přeneste na chladnější, suché místo ( chodba, balkón, koupelna, ložnice ). Kvůli případnému vlhku - orosení, není dobré dávat potažený dort do lednice.
Potahovací hmota dort uzavře a ten vydrží i 3 dny takto uskladněný. Po rozkrojení dort samozřejmě do lednice již vložte.
Pokud Vám potahová hmota zbyla, můžete jí uschovat na příště. Hmotu stačí zabalit do potravinářské fólie, vložit do sáčku a třeba i do krabičky. Ke hmotě se nesmí dostat vzduch, jinak vyschne a popraská.
Hmotu skladujte při pokojové teplotě v suchu a temnu, nevkládejte do lednice, nebo mrazáku.
Více informací najdete na našem eshopu ozdobdort.cz, nebo na tel: 720995586
Připravili jsme pro Vás ve spolupráci se serverem milujivareni.cz cukrářskou školu s Ivetou Fabešovou.
Jak obarvit potahovací hmotu na dort video:
Jak připravit potahovací hmotu na potahování video:
Jak potáhnout dort potahovací hmotou?
Další videa najdete na milujivareni.cz v cukrářské škole.