Prosinec je samozřejmě spojen se svátky a přípravami na ně. Kromě pomerančů, hřebíčku a jedle voní domácnost po domácím cukroví, pečeném dlouho před svátky, pečlivě ukrytým před zvědavými a chtivými zraky členů domácnosti. Kdy začít péct cukroví?
S pečením je nejlepší začít v době adventu. Letos začíná 3. prosince. Je lepší začít včas, abyste se nemusela honit na poslední chvíli. Navíc některé druhy cukroví je potřeba nechat uležet, aby změkly a dobře se odležely. Čas ušetříte i tím, že si připravíte více druhů těst najednou.
Jako první druh, do kterého je dobré se pustit, jsou samozřejmě perníčky. Ty je dobré udělat měsíc až tři týdny před Vánocemi. Další druhy, které je vhodné dělat dva týdny předem, jsou linecké, čajové pečivo, dále rohlíčky a medvědí pracny. Ještě však nic neplňte, veškeré náplně připravte až týden před Štědrým dnem. V té době můžete připravit i kokosky, sněhové pusinky, mini laskonky, máslové cukroví. Jako poslední připravte rumové kuličky a další nepečené cukroví. Jako poslední připravujte rolády a vánočky.
Upečené cukroví uchovejte v dózách s víkem, nejlépe odděleně od dalších potravin, aby vám cukroví nenasáklo aroma uzených klobás nebo kávy. Kokosky a pusinky uchovávejte v sáčcích na suchém místě.
V první řadě je dobé si připravit seznam toho, co budete péct a i v tomto případě platí, že méně je více. Rozhodně nepotřebujete čtyřicet druhů cukroví, protože sousedka je má taky. Připravte si nejoblíbenější druhy vaší rodiny. Sepište si seznam surovin a zkontrolujte, zda nepotřebujete nová vykrajovátka, zdobící sáčky či jiné pomůcky.
Linecké cukroví
Nejoblíbenější variantou je slepované pikantní marmeládou. Původní linecké cukroví obsahuje oříšky a mandle, je kořeněné a dělá se tak v okolních státech. U nás jako linecké cukroví označujeme klasické křehké těsto.
Suroviny:
300 g hladké mouky
3 žloutky
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
250 g másla
citrónová kůra
trochu citronové šťávy
mouka na vyválení
marmeláda na slepení
tuk na vymazání plechu
Prosátou hladkou mouku promícháme s cukrem a citronovou kůrou, kterou jsme omyli a nastrouhali. K tomu přidáme pokrájené máslo, 3 žloutky a trochu citronové šťávy. Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, zabalíme ho do fólie a hodinu necháme v chladničce odpočinout. Na pomoučněném vále vyválíme plát asi 3 mm silný a vykrajujeme různé tvary. Tvary klademe na vymazaný plech nebo plech s pečicím papírem. Vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme je dozlatova. Po vychladnutí slepujeme marmeládou. Kostka másla způsobí, že je těsto hned měkké a není třeba ho nechávat uležet.
Išelské dortíčky
Toto cukroví pochází z Rakouska, je velmi chutné a dá se krásně nazdobit. Jedná se o dvě placičky z oříškového těsta slepené krémem nebo ořechovou náplní, polité čokoládou. Jsou dozdobené rozpůleným ořechem nebo mandlí.
Suroviny:
420 g hladké mouky
40 g kakaa
140 g moučkového cukru
280 g povoleného másla (nebo Hery)
80 g mletých ořechů
1 vejce
strouhaná citronová kůra (dle chuti)
na špičku nože mleté skořice
Krém:
250 g másla
3 vejce
150 g cukru krupice
Na ozdobení:
čokoláda
oříšky (nebo mandle)
Smíchejte všechny suroviny a vypracujte těsto, které zabalte do fólie a nechejte 30 minut v ledničce odpočívat. Z těsta vyválejte plát, ze kterého vykrajujte kolečka a skládejte je na připravený plech. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 170 °C asi 10 minut. Upečená kolečka k sobě po dvou nebo po třech slepujt krémem. Když krém ztuhne, slepená kolečka namáčíejte v čokoládě a ozdobte oříšky nebo mandlemi.
Na krém vyšlehejte vejce s cukrem nad párou. Ve druhé míse vyšlehejte máslo do pěny a vychladlou vaječnou směs do něj postupně vešlehejte.
Medvědí tlapky
Nebo také pracny jsou hitem mezi cukrovím.
Suroviny:
280 g másla
350 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
150 g mletých ořechů
40 g kakaa
1 lžička mleté skořice
1 špetka hřebíčku (mletého nebo jemně drceného)
Na obalení:
moučkový cukr
vanilkový cukr
Všechny suroviny dejt do mísy a zpracujte těsto. Těsto pak vtlačujte do formiček. Pozor však, neplňte je po okraj, těsto vám při pečení nabude. Pečte asi 7 minut. Upečené pracny vyklopte, nechte trochu vychladnout a obalujte v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Je dobré je nechat uležet 2-3 týdny.