Upečené perníčky je potřeba ozdobit bílkovou polevou. Děti i dospělí to rádi dělají. Čeká vás spousta zábavy a zároveň můžete popustit uzdu fantazii a ukázat co ve vás je. Přinášíme vám návod na perfektní zdobení perníčků.
Vybrat si můžete hned z několika variant. V obchodech najdete hotové polevy na zdobení perníčků, které pouze připravíte ke zdobení a můžete hned začít pracovat. Druhou variantou je příprava vlastní polevy.
Důležitá je správná hustota této polevy, aby se vám s ní malovalo dobře. Správnou hustotu poznáte tak, že vám bude pomalu stékat z vařečky. Připravit si na perníčky můžete jak klasickou bílkovou polevu, tak například čokoládovou. Pro obarvení bílkové polevy můžete použít potravinářské barvy nebo přírodní varianty jako je šťáva z červené řepy, kurkuma, borůvky, špenát, apod.
Pokud se rozhodnete pro bílkovou polevu, je potřeba ji dobře umíchat. Všechny suroviny míchejte ručně, protože mixér nažene do polevy vzduch, který pak způsobuje, že se po uschnutí z perníčků drolí. Abyste zachovali barvu a konzistenci polevy, neměla by přijít do styku s kovem.
Jako základ si připravte moučkový cukr, bílky s pokojovou teplotou. Na 1 bílek připadne cca 150 g cukru. Cukr je dobré několikrát prosít, aby případné hrudky neucpávaly zdobící trysky. Do polevy můžete přidat trošinku bramborového škrobu nebo naopak pár kapek vody a také citronovou šťávu. Šlehejte až dosáhnete požadované hustoty.
Zdobení perníčků provádějte pomocí cukrářského sáčku nebo zdobící trubičky. Polevu pokládejte na perníčky podobně jako byste pokládali provázek. Chcete-li vybarvit větší plochy, můžete polevu malinko zředit vodou a rozetřít ji vhodným štětečkem.
Recepty na perníčky
Suroviny:
2 šálky (320 g) pšeničné mouky
2 lžíce medu
2/3 šálku cukru
1,5 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky kakaa (ne nutně)
20 g (1 sáček) perníkového koření (nejjednodušší hotové nebo domácí)
2 lžíce másla 1 vejce (+ další 1 vejce na potření)
cca 1/4 šálku teplého mléka
Mouku prosijte na vále, zalijte rozpuštěným horkým medem a promíchejte (nejlépe nožem). Za stáleho sekání postupně přidávejte cukr, sodu, kakao a koření, poté máslo a jedno vejce. Postupně přidávejte (po 1 polévkové lžíci) ohřáté mléko a spojujte ingredience těsta do jednotné, měkké koule (přidejte tolik mléka, aby se těsto snadno hnětalo a plasticky, nemůžete použít všechno mléko nebo přidat trochu víc). Poté ručně hněteme asi 10 minut. Na pomoučeném válu těsto rozválejte na plát silný asi 1/2 cm. Vykrajovátkem vykrajujte perníčky. Klademe na plech vyložený pečicím papírem, asi 2 cm od sebe. Vršek potřeme rozšlehaným vejcem (nemusíme, pokud chceme perníčky zdobit) a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 10 minut.
Ihned měkké perníčky
Suroviny:
400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
50 g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení
Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, vložte vše do mísy a zpracujte přístrojem. Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení vyložte pečicím papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájujte tvary a ukládejte je na plech. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potíráejte horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou.
Tyto perníčky jsou ihned měkké a není je potřeba je nechat odležet.