Loading...

Recept na makronky

Makronky jsou jemné, světlé sušenky vyrobené z bílků, mandlí a moučkového cukru. Mají tenkou, křupavou skořápku a jemný střed. Dvě z nich jsou slepené libovolnou, ale spíše stabilní výplní. Makronky není těžké připravit pro ty, kteří toto umění již zvládli. Vyrábí se poměrně rychle a v podstatě vždy stejné.

Mění se pouze barva použitého barviva a náplň uvnitř. Začátky však nejsou jednoduché. Naučit se je připravovat vyžaduje hodně trpělivosti a času. Chce to opravdu hodně vytrvalosti a ochoty. Po prvních neúspěších byste se neměli vzdávat. Makronky jsou rády rozmarné, i když jsou poměrně jednoduché na přípravu, vyžadují přesnost. Níže se pokusíme vysvětlit, jak přesně se makronky připravují.

Suroviny:

Makronky se skládají z bílků, mandlí a moučkového cukru. Bílky by měly být odděleny od žloutků 2-3 dny před přípravou makronek a skladovány (přikryté) v lednici. Před začátkem práce vyndejte bílky z lednice, aby měly pokojovou teplotu.

Příprava:

Mandle by měly být namleté a zbavené slupky, aby měly pěknou čistou barvu, ať už jsou bílé nebo podbarvené potravinářským barvivem. Mleté mandle bez slupky si můžete koupit v obchodě nebo si je připravit sami doma.

Pokud si je někdo chce připravit doma, dejte nejprve celé mandle do misky a zalijte vroucí vodou. Nechte působit alespoň 5 minut. Poté mandle oloupejte tak, že jádra vymačkáte prsty. Po spaření vroucí vodou by se slupka měla pěkně sundat. Mandle by se měly čistit velmi důkladně. Pokud se slupka z některých mandlí neloupe, znovu je zalijte vařící vodou, počkejte 5 minut a oloupejte. Oloupané mandle by se měly vysušit na utěrce a sušit v troubě asi 10 minut při 120 °C. (Ujistěte se, že nezhnědnou).

Po vychladnutí je rozemelte na mouku a znovu dosušte v troubě asi 10 minut na 120°C. Nechte vychladnout. Osobně doporučujeme kupovat hotové, mleté mandle bez slupky. Celý proces jejich domácí přípravy je, jak sami vidíte, velmi zdlouhavý.

Důležité je mleté ​​mandle smíchat s trochou moučkového cukru, znovu je rozemlít a poté propasírovat přes síto, aby byla mandlovo-cukrová směs sypká jako mouka. Makronky i s malými kousky mandlí nejsou hladké a vypadají nevábně.

Do hmoty na výrobu makronek můžete přidat trochu potravinářského barviva, které jim dodá barvu. K tomuto účelu se nejlépe hodí prášková nebo pastová barviva. Je lepší se vyhnout tekutým barvivům, protože mohou naředit hmotu. Volitelně můžete přidat několik kapek tekutého barviva, abyste získali pastelovou barvu.

Makronky lze připravit na francouzský nebo italský způsob. Makronky ve francouzské verzi (s přidáním moučkového cukru do našlehané bílkovinové hmoty) jsou jednodušší na přípravu, ale vyžadují větší pozornost a preciznost. Makronky na italský způsob jsou náročnější na přípravu, protože vyžadují vaření cukrového sirupu při vhodné teplotě. Pro úspěch pečení je rozhodující správná teplota.

Míchání:

Míchání vzniklé bílkové a mandlové hmoty je při přípravě makronek velmi důležité. Vystihnout okamžik, kdy bude mít hmota tu správnou konzistenci, je nejnáročnější fází přípravy. Ihned po spojení ušlehaných bílků s mandlemi a moučkovým cukrem je hmota hustá a je třeba ji dále míchat, dokud hmota nezačne ze stěrky „tékat“. Hmotu je třeba promíchat silikonovou stěrkou zdola nahoru a od okraje misky do středu. Hotová hmota nemůže být příliš hustá ani příliš řídká. Pokud se směs míchá příliš dlouho, budou makronky příliš ploché a bez základu.

Tvarování:

Hmotu přendejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou s velikostí otvoru 7-10 mm. Na připravený plech vyložený pečicím papírem (nejlépe kruhovou šablonou umístěnou pod papírem) nebo silikonovou podložkou vymačkejte směs z cukrářského sáčku, vytvořte kolečka o průměru asi 3 cm. Po vytvarování makronek několikrát poklepejte pečicím plechem o desku. (To je důležité, aby se makronky zbavily vzduchových bublin a aby byl jejich povrch hladký).

Odpočinek:

Připravený plech s makronkami necháme odpočinout, dokud povrch makronek nezaschne. Vznikne tak tenká slupka, která bude po upečení křupavá a na dně se vytvoří špička charakteristická pro makronky. Tato doba se může lišit v závislosti na vlhkosti vzduchu. Nejčastěji to trvá asi 30 až 60 minut.. Makronky jsou připraveny k pečení ve chvíli, kdy se jejich povrch již nelepí při lehkém dotyku špičkou prstu.

Doba pečení:

Makronky by se měly péct asi 15 minut při 140 °C, nejlépe s funkcí konvekce. Čas a teplota se mohou mírně lišit v závislosti na vaší troubě, takže při pečení sledujte makronky. Neměly by zhnědnout. Po upečení nechte makronky na plechu vychladnout nebo je spolu s podložkou/papírem přesuňte na studenou pracovní desku a teprve po úplném vychladnutí je z podložky/papíru vyjměte.

Mandlová mouka BLANŠÍROVANÁ 1kg

Mandlová mouka značky I LOVE CAKES
256 Kč
Skladem > 10 ks

Šablona na makronky 42x29cm

Šablona na makronky. Rozměry 42 x 29 cm.
172 Kč
Skladem > 10 ks

Krabička na makronky bílá 18 x 13 x 5 cm (na 6 kusů)

Elegantní a praktická krabička na makronky.
39 Kč
Na objednávku 4-8 dní

Krabička na makronky černá 13 x 12 x 6 cm (na 6 kusů)

Elegantní a praktická krabička na makronky.
47 Kč
Na objednávku 4-8 dní

Krabička na makronky růžová se zdobeným okénkem 25,8 x 6 x 4 cm (na 10 kusů)

Elegantní a praktická krabička na makronky .
28 Kč
Na objednávku 4-8 dní

Forma na makronky ve tvaru srdce silikonová hnědá

Forma na makronky ve tvaru srdce z kvalitního silikonu.
289 Kč
Skladem > 5 ks

Krabička na makronky černá se zdobeným okénkem 25,8 x 6 x 4 cm (na 10 kusů)

Elegantní a praktická krabička na makronky .
28 Kč
Na objednávku 4-8 dní

Mandlová mouka 200g

Mandlová mouka Sarancino. Balení 200 g.
146 Kč
Skladem > 5 ks
@parent