500 g | Hladké mouky |
400 ml | vody |
1 balení | Sušeného droždí |
5 g | soli |
2 čajová lžička | kmínu |
Do větší misky prosejeme mouku, v mouce vytvoříme důlek a přisypeme droždí, to zalijeme trochou vody – jemně promícháme a necháme na teplém místě zhruba 15 minut odpočívat. Poté přidáme zbylé suroviny a důkladně prohněteme.
Vzniklé těsto necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě, přikryté utěrkou. Po jedné hodině přendáme těsto na pomoučený vál, těsto necháme kynout 30 minut, znovu přikryté utěrkou.
Těsto začneme opatrně překládat, z jednoho konce na druhý, tak aby nám vznikl bochánek, ten pomoučíme a necháme opět kynout zhruba 1hodinu. Poté těsto znovu překládáme, takto můžeme opakovat. Čím déle a častěji se bude těsto překládat a nechá se kynout, tím bude v upečeném chlebu více dírek.
Chléb před pečením na povrchu nařízneme, pečeme ve vyhřáté troubě na 245C zhruba 25minut. Hotový chléb necháme vychladnout na mřížce.
Do chleba můžeme přidat 2 lžíce surovin, které nám chutnají, například semínka, nakrájené sušené rajčata, olivy, ořechy, škvarky aj.
Pokud ubereme trochu Hladké mouky, můžeme přidat žitnou mouku, chléb bude hutnější.