Loading...

Upečte si vynikající vánočku

Bez vánočky na štědrovečeřním stole si neumíme Vánoce představit. Je základem vánočního stolu a peče se nejlépe den před Vánocemi. Připravili jsme pro vás recept na nadýchanou vánočku.

8.11.2023

Kde se vzala vánočka?

Odborníci na historii udávají, že se začala péct již v 15. století. Vznikla na našem území a její recept byl odvozen z rakouské housky. Původně se nazývala calta protože ji pekli specializovaní pekaři zvaní caltáři.

Vánočka byla odjakživa považována za symbol hojnosti a blahobytu, je spojována s rodinným štěstím a pohodou. Její příprava se liší nejen rodinu od rodiny, ale také podle regionu. V každém kraji narazíte na vánočky s jiným druhem ovoce nebo koření.

Jak na nejlepší vánočku?

Neexistuje hospodyně, která by si nepřála mít vláčnou a chutnou vánočku. My vám proto přinášíme recept ideální pro začátečnice i ostřílené pekařky.

Suroviny:

Na těsto: 230-240 g vody (podle velikosti použitých vajec), 60 g změklého másla, 2 vejce, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr (20 g), 2 větší špetky soli, 1 vrchovatá lžíce sušené syrovátky, 750 g hladké mouky, 30-35 g čerstvého droždí, 100 g rozinek. Na potření před pečením vejce a máte-li rádi, plátky mandlí na posyp. Do těsta můžete pro vůni přidat i strouhanou citronovou kůru a rozinky, které použijete, můžete den předem namočit do trošky rumu. Co se týká sušené syrovátky, tak tu kupuji za pár korun v lékárně a ráda ji přidávám i do jakéhokoliv jiného kynutého těsta, kterému vždy pozdvihne chuť k lepšímu.

Ve vlažné vodě rozmíchejte lžíci cukru, všechno droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z připravených, odvážených surovin) a nechte asi 20 minut stát. Pak přidejte zbytek surovin (vodu postupně) a vypracujte příjemně měkké těsto, které necháte v zakryté míse asi 45-60 minut vykynout. Vykynuté těsto propracujete, rozdělíte na dva díly – dvě budoucí vánočky. Každou polovinu těsta pak rozkrájíte na 9 stejných dílků (celkem tedy 18 kousků), ze kterých upletete 2 vánočky. Při dělení těsta si můžete pomoct vážením – všechny kousky i vyválené prameny z nich budou stejné a vánočka bude rovnoměrná. Z dílků vyválíte stejně dlouhé (cca 20-25 cm) a silné prameny a pustíte se do pletení.

Ze čtyř pramenů upletete základnu vánočky. Toto nejspodnější patro vánočky pak vnější hranou dlaně uprostřed promačkáte, aby vznikla jakási širší a plytká rýha, na kterou usadíte pletenec ze tří pramenů. Hranou dlaně cop podélně v prostředku opět lehce smáčknete (přitlačíte tím druhé patro k prvnímu). Nakonec udělejte vrchní pletenec ze dvou pramenů, který položíte na vánočku (a přes vánočku, přes celou její délku i přes oba její konce) a oba konečky vrchního pletence dobře zastrčíte pod spodek vánočky, na každé straně stejně.

Sáček zdobicí 3 ks 142233 Orion

Perníčky jako malované budou hračka pomocí speciálních sáčků s tenkou plastovou špičkou, která umožní
61 Kč
Na objednávku 4-8 dní

Vykrajovačka Čert 127425 Orion

Díky nerezové vykrajovačce ČERT od českého výrobce své domácí sušenky či perníčky hladce vykrojíte a
30 Kč
Skladem > 5 ks

Silikonová forma vánoční stromeček Magique 30x17cm 510ml

Silikonová forma s motivem vánočního stromečku Magique. Rozměr 30 x 17 cm. Objem 510 ml.
429 Kč
Skladem poslední 1 kus

Silikonová forma na čokoládu – 3D vánoční strom

Silikonová forma na výrobu dílků stromu a dekorace. Balení obsahuje stojan.
436 Kč
Skladem 4 Ks

Silikonová formička Sob 7cm

Silikonová formička sob
107 Kč
Skladem 4 ks

Embosovaný váleček na těsto

Embosovaný váleček na těsto
216 Kč
Skladem > 10 ks

Váleček na těsto d. 20 cm VLOČKA

Tradiční pomůcky z přírodního dřeva by neměly chybět v žádné kuchyni .
308 Kč
Na objednávku 4-8 dní

Krabička na cukroví hvězdy 16x11x5cm

33 Kč
Skladem > 10 ks
@parent