Žloutkové věnečky patří mezi retro hity české cukrařiny. Historie tohoto nadýchaného dezertu z odpalovaného těsta s jemným žloutkovým krémem sahá až do 16. století na dvůr francouzské královny Kateřiny Medicejské. Na následujících řádcích se dozvíte, odkud věnečky pocházejí, jak si je doma připravit a jaké cukrářské pomůcky vám usnadní cestu k dokonalému žloutkovému krému do věnečků.
Odpalované těsto, základ pro žloutkové věnečky, se poprvé objevilo v 16. století a od té doby se rozšířilo po celé Evropě. Francouzi tvrdí, že objev odpalovaného těsta je jejich zásluhou, zatímco Italové věří, že toto těsto přišlo na svět právě u nich. Ať už je pravda kdekoliv, jedno je jisté: věnečky si získaly srdce všech Evropanů a u nás se staly symbolem poctivých cukráren.
Jak přesně vznikly žloutkové věnečky, se už asi nedozvíme. Kořeny této konkrétní sladkosti ale můžeme hledat pravděpodobně v již zmiňované Francii.
Odpalované těsto bylo (a je) ve francouzském cukrářství velmi populární. Příbuzné dezerty věnečkům jsou malé profiterolky, croquembouche nebo éclairs. Tyto dezerty, spolu s věnečky, tvořily bohatou součást kulinářského dědictví na dvoře Kateřiny Medicejské, která byla francouzskou královnou v době vlády Jindřicha II. v letech 1519 až 1589.
Odpalované těsto vyžaduje přípravu, ale nemusíte se ho obávat. Základem je proces, kdy mouku přidáváte do vařící tekutiny a vytváříte těsto podobné knedlíku. Mouka musí vstřebat co nejvíce tekutiny, aby pak v troubě vytvořila páru, která způsobí nadýchaný objem těsta.
Ingredience na věnečky vždy zpracovávejte při pokojové teplotě. Vejce vyndejte z lednice alespoň půl hodiny předem.
Používejte skutečné máslo a mléko. Náhražky (jako třeba margarín) mohou negativně ovlivnit texturu a chuť.
Mouku prosévejte. Získáte tak lehčí a nadýchanější těsto.
Při tvoření věnečků je důležité dodržet několik pravidel, aby byly stejně velké, kulaté a souměrné.
Použijte vykrajovátko nebo sklenici. Namočte kulatý okraj do mouky a naznačte na pečicím papíře kruhový otisk, podle kterého věnečky budete tvarovat. Nejsnazší možností je, když použijete perforovanou podložku Air Mat Eclair/Choux, která má tvary již předkreslené.
Použijtecukrářský sáčekazdobicí špičku. Naplňte sáček jen částečně, aby se vám s těstem lépe pracovalo.
Krém vařte dvě až tři minuty. Pokud ho vaříte kratší dobu, bude mít škrobovou chuť, pokud ho vaříte déle, začne krém řídnout.
Krém pečlivě vyšlehejte, aby byl hladký a nadýchaný.
Na korpus budete potřebovat:
125 ml vody
125 ml mléka
125 g másla
160 g hladké mouky
3 velká vejce (cca 150 g)
Špetka soli
Lžička cukru krupice
Postup:
Do hrnce dejte vodu, mléko, máslo, sůl a cukr. Smíchejte a přiveďte směs k varu.
Přidejte prosátou mouku a intenzivně míchejte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce a nevytvoří hladkou hmotu. Zabere vám to asi 3 minuty.
Přemístěte těsto do mísy a za občasného míchání jej nechte zchladnout na teplotu, kdy v něm můžete udržet prst.
Po jednom přidávejte vejce a každé důkladně zašlehejte, dokud nevznikne hladké a lesklé těsto.
Předehřejte troubu na 190 °C. Cukrářským sáčkem s velkou hvězdicovitou špičkou tvořte na plech vyložený pečícím papírem věnečky o průměru cca 7 cm.
Pečte asi 25 minut dozlatova. Troubu během prvních 15 minut pečení neotvírejte. Po upečení věnečky vyjměte a nechte zcela vychladnout.
Vychladlé věnečky vodorovně prokrojte.
TIP: Věnečky z odpalovaného těsta dobře snáší mražení. Upečte větší množství a zamrazte je pro pozdější použití. Když je budete potřebovat, stačí připravit krém a věnečky rychle dokončíte.
Ingredience pro žloutkový krém:
250 ml mléka
50 g cukru krupice
2 žloutky
35 g kukuřičného škrobu
30 g másla
5 g vanilkové pasty nebo 1 vanilkový lusk
Strouhaná citronová kůra
80-100 g smetany ke šlehání (35-40%)
Postup:
V míse prošlehejte žloutky s cukrem, vanilkovou pastou a trochou mléka, pak přimíchejte škrob a citronovou kůru.
Zbytek mléka zahřejte s máslem, a když je mléko horké, pomalu jej za stálého míchání nalijte na žloutkovou směs.
Směs vraťte do hrnce a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne (musí bublat).
Přelijte krém do misky, přikryjte ho potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu krému, a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu, poté ho dejte do lednice alespoň na hodinu.
Vychlazený krém vyšlehejte a stěrkou do něj opatrně vmíchejte tuhou ušlehanou smetanu.
Ingredience na polevu:
210 g moučkového cukru
20 ml citronové šťávy
10 ml rumu
Postup:
Do misky dejte moučkový cukr, citronovou šťávu a rum a ručně třete, dokud nezískáte hladkou hustou polevu.
Vršky věnečků namočte do polevy, nechte okapat a ztuhnout.
Dokončení
Na spodní část věnečků pomocí cukrářského sáčku nastříkejte žloutkový krém.
Přiklopte horní polovinou věnečku.
Hotové věnečky uchovávejte v lednici a před podáváním je můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem.
TIP: Pokud chcete věnečky trochu ozvláštnit, zkuste do krému přidat čerstvé ovoce, například jahody, maliny, meruňky nebo broskve. které dodají svěžest a zajímavou chuť.
Věnečky jsou jedním z pokladů cukrářské tradice. S několika triky a správnými pomůckami si je můžete vychutnat i vy, ať už jste začínající pekař nebo zkušený cukrář. Pokud hledáte kvalitní cukrářské pomůcky pro přípravu žloutkových věnečků, navštivte náš e-shop OZDOBDORT.cz, kde najdete vše potřebné.