Vánoce se blíží mílovými kroky a tak je nejvyšší čas začít přípravy na pečení vánočního cukroví. Jak na to?
Než se pustíte do pečení cukroví, udělejte si rozpis toho, co chcete péct, jaké množství. Vytáhněte ze zásuvek formičky na pracny, vykrajovátka, zdobící sáčky, zkontrolujte baterie ve váze. Pokud už formičky neslouží, je čas koupit nové, stejně tak plechy. Nezapomeňte si doplnit zásoby pečícího papíru, papírových košíčků a také krabiček na upečené cukroví.
Jako první se pečou perníčky, protože potřebují několik týdnů na odležení. Začněte je péct nejlépe čtyři týdny před Vánocemi. Připravte si proto zásobu perníkového koření, medu a mouky. Nezapomeňte ani na bílky na polevu, případně si kupte již hotovou Královskou glazuru.
Tři týdny před Vánocemi upečte zázvorky, vanilkové rohlíčky nebo třeba kokosové cukroví. Připravit si těsto můžete s předstihem a uložit do mrazáku.
Určitý čas na rozležení potřebují i linecké těsto, oříškové těsto a čajové pečivo. Udělejte si je cca dva týdny před nadcházejícími svátky. Samotné zdobení můžete nechat na později nebo jednotlivé cukroví zdobte s dětmi.
Jedny z posledních těst jsou makronky, světlé cukroví z bílých těst a nepečené cukroví a také nastává ten pravý čas nazdobit linecké či čajové pečivo. Jako poslední je vhodné upéct sněhové pečivo, jako oblíbené pusinky, také nepečené cukroví a ten kdo má ještě chuť, si může upéci pár kousků slaného pečiva. Den před štědrým dnem je ideální čas na upečení vánočky.
Suroviny:
300 g hladké mouky,100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce mleté kávy, 200 g Hery, 3 lžičky citronové kůry, 2 žloutky.
Na krém:
200 ml smetany ke šlehání, 200 g bílé čokolády, na ozdobu čokoládová kávová zrna
Z mouky, moučkového i vanilkového cukru, kávy, citronové kůry, žloutků a Hery vypracujeme hladké těsto a na 30 minut ho uložíme do lednice odpočinout. Potom těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a formičkou z něj vykrájíme kytičky. Přeneseme je na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě asi 10 minut při 190°C.
Šlehačku přivedeme k varu a vložíme do ní čokoládu. Na mírném plameni mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Necháme zchladnout, potom vyšleháme a dáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.
Na polovinu kytiček nastříkáme trochu krému a přiklopíme je zbylými kytičkami. Navrch každého kousku uděláme z krému malou pusinku a vtiskneme do ní kávové zrno. Cukroví uložíme do chladna, aby ztuhlo.